Bosna i Hercegovina se nada da će zbog svog geografskog položaja povećati izvoz svojih halal certificiranih prehrambenih proizvoda na europska tržišta gdje je porastao broj muslimana, piše Reuters.

Reuters navodi kako je BiH postala “regionalni centar za halal proizvodnje” otkako je osnovala jednu od prvih europskih agencija za certificiranje halal kvaliteta 2006. godine, prenosi N1.

“Bosanskohercegovačke banke, proizvođači hrane i hotelijeri usvojili su halal standarde kako bi iskoristili brzo rastuće tržište zahvaljujući prilivu turista s Bliskog istoka i rastućoj trgovini sa arapskim svijetom”, navodi ova međunarodna novinska agencija.

“Europsko halal tržište je posebno važno jer tamo nema mnogo proizvoda koji su certificirani kao halal, dok postoji potražnja za njima kod mnogih muslimana koji žive u Europi”, rekao je za Reuters Damir Alihodžić, direktor bosanske Agencije za certificiranje halal kvaliteta.

Predviđa se da će tržište halal hrane, koje obuhvaća 1,9 milijardi potrošača i koje je 2021. godine vrijedilo 1,27 bilijuna dolara, dostići 1,67 bilijuna dolara do 2025. godine, navodi se u izvještaju Globalne islamske ekonomije za 2022. godinu. Ne postoje točni podaci o broju muslimana u Europi.

Halal certifikat potvrđuje da je proizvod proizveden u skladu sa islamskim šerijatskim zakonom. Ne smije sadržavati tragove svinjskog mesa, alkohola ili krvi i mora biti proizveden bez rizika od kontaminacije.

Alihodžić je rekao da je njegova agencija do sada certificirala 110 domaćih kompanija, od kojih su 80 posto proizvođači hrane. Industrija, koja zapošljava oko 10.000 ljudi, bilježi godišnji rast između 15%-20%, sa oko 7.000 certificiranih proizvoda i takvi proizvodi se izvoze u zemlje širom svijeta.

“Naši proizvođači trebaju iskoristiti šansu koju nudi potražnja u Europi”, rekao je na marginama Međunarodnog sajma halal-industrije u Sarajevu.
Abdel Halim Abdin iz Jordanske industrijske komore rekao je da Bosna i Hercegovina zbog svog položaja ima “veliku odgovornost za širenje halala u Europu”.