Krajem lipnja/juna, odnosno početkom srpnja 2024. godine u Bosni i Hercegovini su bila čak 104.822 blokirana računa poslovnih subjekata. Što je u odnosu na izvještaj iz prethodnog mjeseca povećanje za 99 računa, podaci su Centralne banke BiH.

U novom izvještaju koji sadrži 4.235 stranica (sedam stranica više nego izvješće od prošlog mjeseca), navedeno je i da su krajem lipnja/juna, odnosno početkom srpnja/jula ove godine čak 57.383 firme imale najmanje jedan blokirani račun. Što je povećanje za 87 u odnosu na prethodni mjesec.

U ovom, ažuriranom izvješću blokiranih računa navedenih u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH, pobrojana su pravni subjekti iz svih sfera društvenog života. Od poduzeća, trgovina, frizerskih salona, benzinskih crpki, ljekarni, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi…

U prvom izvješću Centralne banke BiH, objavljenom početkom studenog/novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038. Dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.