Udruženje za internet trgovinu “eComm” u Bosni i Hercegovini pokrenulo je prvi bh. žig nacionalne sigurnosti, pod nazivom “Trust eComm”.

Svrha žiga je pružiti dodatno jamstvo korisnicima da online transakcije s certificiranim bh. internetskim trgovcima sigurno i pouzdano, odnosno potvrđuje da je udruga eComm izvršila uvid u procese i način obavljanja internetskih transakcija te da svojim žigom potvrđuje da predmetni trgovac zadovoljava tražene standarde u online poslovanju, slične onima koji vrijede u zemljama EU.

Porast online kupovine

Online kupovina u Bosni i Hercegovini je u stalnom porastu posljednjih godina, jer sve veći broj potrošača uviđa prednosti online kupovine. Međutim, istraživanje o navikama potrošača na Zapadnom Balkanu pokazuje da potrošači u našoj zemlji još uvijek nemaju željenu razinu povjerenja u online trgovinu, što predstavlja najznačajniju prepreku razvoju ove industrije kako u regiji tako iu Bosna i Hercegovina.

„Trustmark kao alat za povećanje povjerenja već je standard u ostatku Europe, a mi smo ga prvi doveli na naše tržište. Imajući u vidu da je nedostatak povjerenja jedna od najvećih prepreka online trgovini u našoj zemlji, udruga eComm odlučila se aktivno uključiti u rješavanje ovog ključnog izazova za razvoj online trgovine u našoj zemlji. Vjerujemo da će se s vremenom, kada kupci prepoznaju naš logotip ‘Trust eComm’, odlučiti kupovati putem interneta češće od tradicionalne kupovine. Na kraju, nadamo se da će ovo internet poslovanje u Bosni i Hercegovini, u cjelini, učiniti transparentnijim i sigurnijim za sve uključene strane.”, kazala je Alma Ahmić, direktorica eComma, napomenuvši da svi aktivni članovi udruge eComm uslugu certificiranja obavljaju pod znatno povoljnijim uvjetima i imaju prednost u odnosu na ostale internet trgovce.

U procesu certificiranja udruga eComm će, kako se navodi, detaljno provjeriti usklađenost svih trgovaca koji koriste Trust eComm logo s traženim standardom koji vrijedi u EU, što podrazumijeva da će morati jasno, temeljito i precizno naznačiti sve podatke. o njihovim proizvodima i uslugama, te dostupnim kanalima korisničke podrške, politici povrata proizvoda i novca, kao i ostalim uslugama koje pružaju korisnicima u Bosni i Hercegovini.

Povećati nivo povjerenja kupaca

“Vjerujemo da ćemo time povećati razinu povjerenja naših kupaca u online kupnju, ojačati imidž naših online trgovaca, te stvoriti kvalitetnu razliku u odnosu na konkurenciju”, rekao je Elvis Pivić, član Uprave Direktori Udruge eComm, saopćeno je iz Udruge Internet.“eComm” trgovina u Bosni i Hercegovini.

Udruga eComm također poziva sve zainteresirane poduzetnike da se informiraju o procesu certificiranja te iskoriste ovu priliku kao sredstvo za unapređenje poslovanja i podizanje razine povjerenja potrošača u sigurnost online usluga koje pružaju.

Više informacija o Trust eComm certifikacijskoj web stranici www. ecomm.ba ili kontaktirajte korisničku podršku na [email protected].

Udruženje za internet trgovinu “eComm” u Bosni i Hercegovini osnovano je krajem 2021. godine s ciljem aktivnog zagovaranja najboljih praksi i rješenja za regulaciju eCommerce industrije u Bosni i Hercegovini. Okuplja 50 aktivnih članova i kontinuirano radi na edukaciji, unapređenju sigurnosti, praktičnosti i pouzdanosti BiH. internetske trgovine.