Izvozno orijentirane tvrtke u BiH trebaju uskladiti svoje poslovanje s novim njemačkim Zakonom o lancu opskrbe, koji je stupio na snagu 1. siječnja/januara.

To je zaključak skupa na kojem su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH predstavnici malih i srednjih poduzeća, nadležnih insitucija i gospodarskih komora u BiH raspravljali o zahjevima koja će mala i srednja poduzeća imati uvođenjem Zakona o lancu opskrbe, piše Fena.

Iako je ovaj zakon, kako je konstatirano, obvezan samo za njemačke tvrtke koje imaju više od 3.000 zaposlenih, od 1. siječnja/januara on izravno utječe i na sve izvozno orijentirane tvrtke iz BiH.

Prvi koraci koje bi tvrtke iz BiH trebale poduzeti da se usklade s ovim novim Zakonom jeste da, prije svega, sagledaju svoj lanac nabavke i da vide u kojoj mjeri se unutar tog lanca poštuju ljudska prava i procesi koje se odnose na zaštitu okoliša, rekao je na konferenciji za medije viši šef međunarodnih projekata Arqum GmbH, Philipp Poferi.

Također, za bh. kompanije je najvažnije da se upuste u razgovore s klijentima – njemačkim kompanijama i da izvrše sve potrebne radnje kako bi mogle odgovoriti na pitanja u vezi stanja ljudskih prava i zaštite okoliša kod svojih dobavljača i u svojim operacijama.

Ako bh. tvrtke, kako kaže Poferi, ozbiljno shvate Zakon o lancu opskrbe doći će do unapređenja zaštite na radu, zaštite ljudskih prava i okoliša.

Ovim povodom direktor Agencije za promociju izvoza BiH (BHEPA) Enes Ališković istaknuo je kako je njemački Zakon zanimljiv za bh. gospodarstvo jer je Njemačka naše glavno izvozno tržište.

Nužno je da bh. izvoznici, ako žele nastaviti poslovati na tržištu Njemačke, da se jednostavno počnu prilagođavati novonastalim uvjetima. To znači da bh. kompanije moraju zadovoljiti dva osnovna principa. Jedan se odnosi na unapređenje ljudskih prava radnika, a drugi princip veže se za zaštitu okoliša, poručio je Ališković.

Savjetnica za tehničku potporu za izvozno orijentirane sektore EU4Business Recovery, GIZ Almira Kadić izjavila je kako je ovaj skup organiziran u okviru Gren Recovery komponente projekta COVID-19 Investment Response, kojeg GIZ implementira u ime Ministarstva za gospodarski razvoj i suradnju Njemačke.