Privredna komora Crne Gore, u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i uredom za europske integracije Crne Gore, organizirala je 4. Forum Strategije EU za Jadransko jonsku regiju (EUSAIR) i drugu zajedničku Konferenciju Foruma Jadransko-jonskih gospodarskih/privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije pod sloganom “Integracija ljudi, razvoj regiona”.

Makroregionalna Strategija EU-a za jadransku i jonsku regiju iz Bruxelles-a ovim forumom već četvrtu godinu zaredom nastoji potaknuti suradnju osam država u području plavog rasta, prometa, kvalitete okoliša i održivog turizma. Strategija uključuje Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Grčku te kandidate za članstvo u EU – Crnu Goru, BiH, Srbiju i Albaniju.

Sudionici su dobili informacije o instrumentima financiranja za sva 4 tematska područja strategije te čuli novosti direktno od predstavnika Europske komisije i ostalih EU institucija, nacionalnih ministarstava, regionalnih i lokalnih vlasti, poslovnog sektora i univerziteta.

Na poziv Gospodarke / privredne komore Federacije BIH imali smo priliku sudjelovati na jednom od okruglih stolova i to radnoj grupi “Inovativne žene u kreativnim industrijama jadranske i jonske regije” U okviru inicijative AI-NURECC.

Ines Sesar projekt menadžerica APH je predstavila aktivnosti koje obavljamo u Hercegovini sa naglaskom na one vezane za temu ženskog poduzetništva te najavila projekt jačanja ženskog poduzetnišva Hercegovine.

Pored naše predstavnice za okruglim stolom su još sudjelovale:

  • Mirjana Čagalj – Predsjednica Foruma AIC Hrvatska
  • Dragica Jerkov – Udruženje poslovnih žena Hrvatska
  • Jenny Pagge – Univerztet Ionannina, “Obrazovanje i razvoj poduzetništva” (Grčka)
  • Genta Ahmeti, izvršni direktor tvrtke “Život na brodu” – studija slučaja Jadranska start-up škola  (Albanija)
  • Tanja Polegubić – Saltwater “Priča o slanoj vodi: Od Australije do Jadrana. Žene-voditeljice kreativnog središta u programu inkubatora Hrvatske gospodarske komore Split (Hrvatska)
  • Ivana Tomašević – Poslovni Start-up “Podrška ženskom poduzetništvu – najbolje prakse” (Crna Gora)
  • Marianna Panebarco – Panebarco & Co – potpredsjednica CNA (Nacionalna konfederacija obrtnička, mala i srednja poduzeća) – (Italija) 

Sesar je između ostalog naglasila kako je potrebno potaknuti domaće institucije da  prepoznaju potencijal ženskog poduzetništva, te bi država i lokalne vlasti trebale stvarati programe koji žene potiču na osnivanje obrta i tvrtki jer one za sada ne učestvuju u poduzetničkim aktivnostima koliko i muškarci jer nemaju jednak pristup poduzetništvu.

Posebno je istaknula važnost suradnje i podrške koju žene trebaju dati jedne drugima, nedvojbeno je da udruživanjem dobivamo snagu zajedništva, ohrabrujući postojeće i potencijalne poduzetnice na nove poduzetničke projekte kroz međusobno umrežavanje, razmjenu znanja i iskustva, a u konačnici i poticanje samozapošljavanja žena.