Svoje dugogodišnje iskustvo i znanje usmjerenja sudionika u proveđenje dualnog obrazovanja Asocijacija poduzetnika Hercegovine uspješno je prenijela na susjednu Zapadnohercegovacku županiju/kanton.

Zahvaljujući uspješnoj komunikaciji i koordninaciji članova APH tima i ponajviše aktivnim sudionicima cijelog procesa privodi se pred kraj započeti ciklus praktičnog rada tijekom redovnog školovanja. Naime, učenici su svoju praksu u poduzeću započeli početkom drugog polugodišta. Ukupno dvadeset i šest (26) učenika drugog razreda Srednje strukovne škole ŠB smjer CNC započeo je svoj ciklus praktičnog rada u četiri uspješna poduzeća Širokog Brijega.

Poduzeća su svojim izborom izabrali učenike i radili s djecom jednom tjednom (koliko im i traje praktični dio po nastavnom planu i programu) na njihovom dodatnom učenju o CNC usmjerenju ali i njihovom daljnjem razvoju. Na ovaj način učenicima drugog razreda strukovne škole nadopunjenjo je znanje o smjeru koji su izabrali, a napokon su se i odvažili i u radu u stvarnim uvjetima rada, pod stvarnim okolnostima i s ljudima koji su im pomogli da izbruse svoje znanje.

 

Poduzeća koja su sudjelovala u ovom “testnom” ciklusu su: FEAL d.o.o., Pavković paneli, Soldo Metali d.o.o. te iForm d.o.o. Svi su oni primili djecu u grupama, posvetili im vrijeme i pred sam kraj ovog “testnog”ciklusa izrazili zadovoljstvo rada s djecom kao i voljom za nastavak suradnje i u sljedećoj školskoj godini. Naravno, sljedeća godina donosi 2 dana u tjednu prakse izvan škole, a zbog toga će učenici biti i spremniji za ozbiljniji rad i oni koji budu najbolji imat će priliku i ostati u izabranom poduzeću.

Zahvalnost i čestitke za uspješnost ovog ciklusa naravno treba posebno istaknuti predstavnicima/mentorima spomenutih poduzeća koja su se potrudili djeci organizirati rad prema nastavnom planu i programu, dati im usmjerenje, znanje i vještine, topli obrok ali i nadu za daljnji rad. Zahvale idu i prestavnicima škole- ravnateljici i profesorima praktične nastave Srednje strukovne škole ŠB koji su sudjelovali aktivno u procesu dogovaranja, koordinacije i nadzora djece kao i rada s mentora poduzeća. Aktivni rad na širenju skoro petogodišnjeg iskustva iz HNŽ i rada na utemeljenju dualnog obrazovanja od strane APH organizacije u ZHŽ-u nastao je zbog potražnje radne snage od strane članica APH mreže. Svi početni koraci ovog ciklusa obavljeni suuz znanje Ministarstva obrazovanja ZHŽ koji su ovim pokazali kako su otvoreni za suradnju i samim time spremnost da njihovi učenici i djeca budu spremniji za tržište rada. Nakon današnje posjete poduzećima i razgovora s djecom koja su danas radila svoj posao od 8-14 sa velikim zadovoljstvom i željom ako se može raditi i više dana u tjednu APH tim sa zadovoljstvom ovog pozitivnog rezultata i uspješnosti projekta, najavljuje nastavak poslovne suradnje sa svim sudionicima ovog procesa i daljnje korake razvoja novog ciklusa praksi od sljedeće školske godine za CNC operatere. Također, u najavi su i organizirani koraci praktičnog dijela nastave za smjer Trgovac i Kuhar-Slastičar kao novi smjer koji će biti dostupan od novog upisnog roka. Za smjer trgovac i slastičar pokazan je određen interes od strane poduzeća za stinpendiranje određenog broja učenika, što je još jedna pozitivna vijest za sve one kojima je san da budu majstori slastičarstva, ali ovaj put sa uspješnom, motiviranom i osiguranom praksom tijekom cijele školske godine.