U četvrtak, 11. travnja, su članovi Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH) ugostili ambasadora Kraljevine Španjolske Jose Maria Valdemoro Gimeneza, atašea za trgovinske poslove Pabla Cascona Salgada, počasnog konzula Kraljevine Španjolske Pierina T. Delduma te analitičarku vanjskotrgovinskih veza gospođu Montserrat Perez Ripoll.

Predsjednik UO APH gospodin Damir Vidačak, zajedno s članovima Asocijacije gospodinom Jakovom Soptom, Mariom Lastom i Veselkom Čulom te menadžericom APH Helenom –Jelenom Lončar upoznao je delegaciju s radom asocijacije, u želji da u budućnosti još više ove dvije zemlje, tj. regija Hercegovine i Kraljevina Španjolska zajednički surađuje kako bi i članice APH mreže mogli imati povoljnije uvjete poslovanja u Španjolskoj, ali i da omogućimo njima mogućnost umrežavanja s upoznavanja s njihovim proizvodima, strojevima za obradu zemlje, mogućnostima za mlade  i sl.

Gospodin Sopta je istaknuo kako je važna i mogućnost potpore Kraljevine Španjolske u realizaciji ciljeva APH u kontekstu lobiranja za promjene koje zastupaju članovi APH poduzetničke mreže.

Nakon predstavljanja, ambasador je istaknuto kako mu je izrazito drago što se APH razvio sad i na cijelu regiju Hercegovine, jer samim time aktivnosti su puno jače. Rekao je kako je Kraljevina Španjolska otvorena na komunikaciju, razmjenu informacija i na suradnju.

Spominjane su mogućnosti zajedničke suradnje u uključivanju članova APH u jaču mrežu komunikacije za razmjenu dobara i usluga,  na pozive na sajmove u Španjolsku, olakšavanje uvoza robe iz različitih sektora, pogotovo olakšavanje transporta kod zaleđenih artikala (riba, meso ..).

Gospodin Čule je izrazio želju i suradnje u povezivanju mladih studenata Mostarskih fakulteta u programe razmjene i posjete Kraljevine Španjolske kao primjera dobre prakse, pogotovo s Agronomskog fakulteta, gdje bi najbolji mogli još više nadograditi svoje znanje o proizvodnji vina:„Dobro iskustvo za mlade ljude bi bilo da neko vrijeme provedu u Španjolskoj, ali i da Vaši studenti dođu u Hercegovinu, najpoznatiju vinsku regiju“, rekao je.

Na samom kraju članovi UO APH proveli su goste kroz vinski podrum i upoznali ih i s tradicijom proizvodnje vina. Ambasador je istaknuo kako podržava rad APH mreže i kako se nada što intenzivnijoj suradnji Kraljevine i regije Hercegovine.