U petak 5. travnja u Sarajevu, održan je prvi samit pod naslovom “WOMEN IN LEADERSHIP SUMMIT SEE 2019” / “SAMIT ŽENSKOG LIDERSKOG PODUZETNIŠTVA ZA JUGOISTOČNU EUROPU 2019”.

Samit je organizirala Regionalna asocijacija poduzetnica “Poslovna žena“ u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, uz podršku Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Turističke zajednice Kantona Sarajeva.

Samit je započeo velikim iznenađenjem za sudionike, kojih je bilo oko 300, izvođenjem „Heroine naše prošlosti“, o ženama koje su obilježile određene periode Bosne i Hercegovine, autora i redatelja Damira Kusture, rađene u produkciji Westminster fondacije za demokraciju u BiH.

“Heroine naše prošlosti su žene koje su svojim djelovanjem mijenjale kako bosanskohercegovačku stvarnost, tako i ustaljene predodžbe o ulozi žene u društvu. Ispred svog vremena, heroine su svojim djelovanjem utisnule put emancipiranoj ženi današnjice. U ovim monološkim portretima imali smo priliku čuti njihove fascinantne životne priče, biografije koje ujedinjuje volja da se prevladaju životne poteškoće i ograničenja koja nameće patrijarhalno društvo.” riječi su Damira Kusture

Samit je otvorila predsjednica Regionalne asocijacije poduzetnica Poslovna žena Dženita Zirdum, riječima: „ Samit smo otvorili velikim ženama iz prošlosti BiH. Danas ćemo se osvrnuti i na sadašnjost, ali posebno ćemo tragati za rješenjima koja nas vode ka ravnopravnijem položaju u budućnosti.

Naglasila je da je samit poklon za rođendan gradu Sarajevu. Posebno je istakla suradnju Regionalne asocijacije poduzetnica sa Evropskom poduzetničkom mrežom, te da je RAP konkretizirao svoje prijedloge u Deklaraciji 40 plus.

Skupu se obratio Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koji je govorio o moći žene, snazi i doprinosu društvu. Ali uprkos tome, žene se i dalje bore za svoja prava.

“Žene su bolji život društva BiH i muškarci im trebaju dati podršku“.

Centralni događaj samita su bile panel diskusije, na kojima je 16 eminentnih stručnjaka iz zemlje i regiona diskutovalo na teme „Izazovi ženskog liderstva u biznisu“, „Liderice u javnom sektoru“ i „Budućnost obrazovanja“.

Kako je Regionalna asocijacija poduzetnica u suradnji sa Europskom poduzetničkom mrežom, samit je zaključen B2B susretima, na kojima se projekt menadžerica APH Ines Sesar imala priliku sastati sa mnogobrojnim poduzetnicama iz BiH i Hrvatske. Dogovorene su buduće suradnje na polju ženskog poduzeništva ali i ostalih aktualnih tema iz svijeta gospodarstva u regiji.

Zaključci “Women in Leadership Summit SEE 2019”:

1. Želite li razvijeno društvo, potaknite žene na obrazovanje

2. Razviti svijest da trebamo podržati žene u izbornom procesu i kada je na vlasti

3. Sasvim sigurno će doći do poduzetničkog rasta nakon uključivanja žena na odlučujuća mjesta! Podržati žene da odlučnije preuzimaju upravljačke pozicije i odlučuju se na poduzetništvo

4. Kreiranje ravnoteže među polovima u svim sferama društva, uz poseban naglasak na umrežavanju organizacija i institucija na regionalnom nivou.

Iz Regionalne asocijacije poduzetnica Poslovna žena zaključuju:

“Vjerovatno još uvijek nismo svjesni da smo svi zajedno pokrenuli jednu lavinu društvenih promjena, da smo glasno progovorili o aktualnim problemima, ali i smjernicama kako unaprijediti postojeće stanje u društvu, obrazovanju i poslovnim okruženjima. U obavezi nam ostaje da ustrajemo i da već najavimo:

“Women In Leadership Summit SEE 2020″!”