Asocijacija poduzetnika Hercegovine kroz svoje članice i njihovu aktivnost pokušava pomoći mladim ljudima na način da im omogući prilike upoznavanja poduzeća iznutra. Upravo zato, danas je 50 djevojčica u pratnji svojih nastavnika/ica (ukupno ih 72) bilo u obilasku devet (9) Hercegovački poduzeća, koja su im organizirala nekoliko sati aktivnog učenja i sudjelovanja u radu unutar poduzeća.

Danas su se djevočice upoznale sa zanimanjima kao što su: poljoprivredni tehničar, tehnolog vina i jakih gaziranih pića, recepcionar, kuhar,voditelj hotela, voditelj građevinskog terena, projektank KGH intalacija, BIM inženjer, inženjer automatike, voditelj odjela energetske efikasnosti, IT, pravo, ljudski resursi, građevinski tehničar,

Cilj je da mladim djevojkama koje se tek odlučuju u kojem smjeru idu sa svojim obrazovanjem pokaže s ei mogućnost i prilika razvoja u stručnim i tehničkim zanimanjima, često atipična za cure, ali uvijek dobrodošle i moguće.

Nakon kraćeg vremena unutar poduzeća, upitali smo djevojčice kako im se sve čini. Na njihovim licima se jasno mogla isčitati sreća jer su bile zadovoljne učeći o nečem što su možda samo čitale.

Nakon obilaska prostorija poduzeća, kratkih video prezentacija o funkcijama tehničko – stručnog zanimanja i naravno upoznavanja za pojedinim zanimanjem određenog poduzeća poduzeća su uspjela organizirati kratki odmor i doručak sa osvježenjem, a na samo kraju i slatke poklončiće kako ću djevojčicama sveukupno iskustvo bilo zaokruženo i pamtljivo.

Poduzeća koja su sudjelovala danas u pokazivanju su iz različitih sektora i birana su prema željama samih učenica koje se interesiraju za određeno znanje.

Sudjelovali su: ALFA Therm d.o.o., Spark/Nsoft d.o.o., Hepok d.o.o., Hering d.d., JIM d.o.o., INTERA TP, Jaffa komerc d.o.o., Hotel Ada d.o.o.

Asoocijacije poduzetnika Hercegovine odigrala je ulogu koordinatora i organizatora ovog događaja, omogućavajući im poveznicu s poduzećima.

“Veliko Hvala našim članicama koje su sudjelovale u današnjem danu, na divnoj organizaciji i naravno doručku za djevojke. Trudit ćemo se što više organizirati ovakvih posjeta kako bi mlađe generacije uvidjele da zaista ima velikih potencijala u BIH i da curice imaju šanse da se ističu u poslovima koji neki misle da su samo za dečke”, izjavili su ispred Asocijacije.

Girls day je dan za djevojčice iz devetegodišnjih osnovnoškolskih razreda Grada Mostara kojima je pripremljen bogat i zanimljiv program po poduzećima i koji je ostvariv  upravo zahvaljujući  APH,  GIZ-u, Gradu Mostaru i Ministarstvu obrazovanja HNŽ.

Ova aktivnost nastavlja se i sutra gdje je planiran događaja u Kosači od 11:00 na kojem možete čuti iz prve ruke dojmove djevojčica o današnjem danu, ali i ispovjedi uspjeha pojedinih mladih dama koja su se uspješno pronašla i rade u stručno-tehničkim zanimanjima.