U periodu od 19. ožujka do 20. srpnja u Federaciji BiH bez posla ostalo preko 23 000 radnika, dok je u istom istom razdoblju u Republici Srpskoj bez posla je ostalo ukupno 9.028 osoba, podaci su entitetskih zavoda za zapošljavanje.

To znači da je u protekla četiri mjeseca svakodnevno bez posla ostajalo 266 radnika u našoj zemlji!

Nažalost, i ova porazna brojka je samo ono što nam pokazuje službena statistika, jer ovdje nisu evidentirani radnici koji su ostali bez posla, a nisu bili prijavljeni i koji neće biti obuhvaćeni nikakvim programom državne pomoći.

Nadalje, podaci Agencije za statistiku BiH kažu da je najveće smanjenje radne snage zabilježeno je u oblastima umjetnosti, zabave i rekreacije, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

I pored poraznih brojki nadležne institucije ne izlaze sa učinkovitim modelima pomoći gospodarstvu, te se postavlja logično pitanje otvara li se za poslodavce, a samim tim i tisuće radnika novi krug pakla- gašenje biznisa, smanjenje plaća i/ili otkazi.

Analitičari su uvjereni kako je to naša neminovnost jer nas tek čeka pravo suočavanje s posljedicama lockdowna do kojeg je dovela pandemija koronavirusa.

A koliko je situacija ozbiljna pokazuje i dokumentu Svjetske banke “Ekonomski i socijalni utjecaj COVID-19” gdje se u dijelu posvećenom BiH kaže kako će zbog krize izazvane koronavirusom potrošnja u BiH pasti za 3,5 do 6,7 posto, da će od 35.000 do 85.000 osoba postati siromašno, a kao dodatani problem se navodi činjenica da većina tih ljudi, njih 60 posto, neće biti obuhvaćena nikakvim programom državne pomoći jer je riječ o naprijavljenim radnicima koji ostaju bez posla ili dijela primanja, a koji ne ispunjavaju uvjete da dobiju naknadu sa zavoda ili bilo kakvu drugu pomoć.

“U zavisnosti od toga hoće li kriza trajati jedan ili dva kvartala, oko 35.000 do 85.000 osoba će vjerojatno postati siromašno. Prije pandemije je siromaštvo među radnicima u najviše pogođenim sektorima iznosilo oko 9 posto. Međutim, ta će se stopa vjerojatno povećati na 11 postotaka u scenariju 1 i na 15 postotaka u scenariju 2”, stoji u analizi.