Zadovoljstvo nam je obavijestiti kako smo bili gosti skupštine na temu predstavljanja izvještaja o nalazima zajedničke komisije za lokalnu vlast.
 
Organizator skupa je Delegacija Europske Unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske Unije u Bosni i Hercegovini Nj. E. Lars Gunnar Wigemark. 
 
Skup je održan 06.06.2018 u konferencijskoj Sali Novotel Hotel Bristol u Sarajevu.
 
Inicijativa je pokrenuta u listopadu 2017. godine sa ciljem identificiranja sistemskih problema u načinu kako su organizirane i financirane lokalne vlasti u cijeloj BiH te probleme koji podrivaju od pružanja adekvatnih usluga građanima. Veliku podršku Inicijativi pružili su Europska unija, USAID i Ambasada Švicarske u BiH. 
 
U proteklih šest mjeseci Zajednička komisija koju čine ugledni međunarodni eksperti obavila je široke konsultacije sa lokalnim vlastima, načelnicima, općinskim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice, civilnog društva i komunalnih poduzeća. 
 
 
Imali smo zadovoljstvo slušati gospodina Wigemarka u njegovom pozdravnom obraćanju gdje nas je  upoznao sa aktivnostima koje je grupa stručnjaka provodila proteklih mjeseci. Te je dodao  kako lokalne vlasti u BiH moraju razmotriti načine bolje raspodjele sredstava s obzirom da 50 posto rashoda države ide na lokalne samouprave.
Prezentirane su slijedeće teme : 
 
Fadil Novalić, premijer FBiH i Slavica Lukić, pomoćnica ministra za javnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi RS-a –  Planiranje za reformu lokalne samouprave
Gary O'Callaghan, Viši savjetnik Nj. E. L.G. Wigemarka, profesor Giorgio Brosio, član Zajedničke komisije, Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine te Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog i Novog Sarajeva i predsjednik Saveza opština i gradova u Republici Srpskoj  – Izazovi za lokalne vlasti i potreba za reformom
Adnan Muminović, savjetnik specijalnog predstavnika EU u BiH izložio je rezultate ankete
Mladen Milanović i Regula Babler, članovi Zajedničke komisije – Provedba Reformi 
 
Istaknuto je kako se tokom rada u proteklih devet mjeseci došlo do nekih zanimljivih spoznaja. Naime, problemi su vrlo slični u oba entiteta, ali generalno rješenje za sve je pokušati naći način za bolje upravljanje sistemima u ekonomskom razvoju lokalne zajednice, bolji način financiranja lokalnih zajednica od viših nivoa vlasti, ali isto tako i financiranje od privatnog sektore.  
 
Jedan je od ključnih načina rješenja problema suradnja između lokalnih zajednica, čak i suradnja između općina iz različitih entiteta, suradnja između kantona, pogotovo oko velikih projekata po pitanju zajedničkih usluga kao što je odvoz otpada, ili usluga opskrbe vodom ili električnom energijom.