Stari Zakon o radu-nedovoljan

S postojećim  Zakonom o radu za poslodavca je bilo gotovo nemoguće raskinuti stalni  radni odnos s uposlenikom. Poslodavac je znao da nakon uručenog otkaza slijedi žalba, nakon nje reizbor ili pak velike otpremnine. Posljedica toga je  nepostojanje motivacije kod poslodavca za  sklapanja ugovora na neodređeno vrijeme  te ne dodjeljivanje poslova na temelju zasluga i sposobnosti, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Prilikom zapošljavanja  u BiH  kvalifikacije i sposobnosti igraju  neznatnu ulogu, dok veze, naprotiv, imaju veći značaj.

Modernizacija privrede i više socijalne pravde

Reagiranje sindikata na  izmjene Zakona je  razumljivo, ali raniji Zakon o radu, koji proizlazi još iz socijalističkog vremena, ne može zadovoljiti našu svakodnevnicu. Naša realnost je da ono što država potroši mora biti zarađeno u gospodarstvu.  Bosna i Hercegovina mora ostati dugoročno konkurentna u međunarodnom kontekstu.  Zakon o radu i suradnja između poslodavaca treba biti usmjerena na jednu stranu, dok se radnička vijeća i sindikati  moraju usmjeriti ka stvarnim ekonomskim prilikama.  U moderniziranom Zakonu o radu  mora se pronaći društvena ravnoteža i mi se trenutno nalazimo na putu njenog uspostavljanja.

Neki naprijed će izrečeno  smatrati nepravednim. Trenutno se, međutim, nude samo privremeni ili honorarni poslovi, iako se kroz  dosadašnju praksu rad na crno, ekonomski gledano, pokazao kao najveće zlo. Porez i osiguranje nisu plaćeni,  zapravo,  onima kojima su plaćeni mogu se  smatrati privilegiranim.  Zar  je to  socijalna pravda koju želimo?

Fleksibilnost omogućava zapošljavanje

Novi Zakon radu,  iako usvojen nakon mnogih prosvjeda i mnogih pritisaka izvana,  čini naše tržite rada mnogo fleksibilnijim.  Poslodavci imaju  više mogućnosti kod otpuštanja radnika ukoliko im se zajednička očekivanja krenu razilaziti. Bitno je naglasiti da su se prilikom ograničavanja otpremnine na polugodišnju plaću imala u vidu sama poduzeća. Povišenje minimalnog broja uposlenika sa 15 na 30 unutar poduzeća, kao uvjet za formiranje sindikalne organizacije, smanjuje nepotrebnu i gotovo beskorisnu birokraciju. Ujedno podizanje ove granice znači i mogućnost poslodavcima da slobodnije zapošljavaju nove radnike.

GKM pozdravlja donošenje novog Zakona o radu

GKM kao udruga poduzetnika je  društveno odgovorna i prema poslodavcima i prema zaposlenima, stoga i podržava novi Zakon o radu, jer on zagovara veću zaposlenost.  Uvjereni smo kako će daljnja fleksibilnost tržišta imati značajan utjecaj na zapošljavanje i na  jačanje  investicijskih sposobnosti domaćih i stranih tvrtki.

No, preostaje nam vidjeti kako će se novim Zakonom o radu rukovoditi sudovi.

Gospodarska/Privredna Komora Grada Mostara spremna je na dijalog sa svim organizacijama i onima koji su zainteresirani za poboljšanje sveukupne ekonomske i socijalne situacije u našoj zemlji.  Ne smijemo  izgubiti iz vida zaista važan društveni cilj:  blagostanje i socijalna sigurnost za cijelo stanovništvo. Društvo će imati koristi samo u okruženju u kojem će poduzetnici htjeti ulagati i stvarati nova radna mjesta. Na tom planu  Zakon o radu može dati svoj doprinos te ga  iz tog razloga mi  kao udruga poduzetnika pozdravljamo.