U vremenu kada se poslovna konkurentnost sve više povećava, a iseljavanje mladih postaje poprilično zamjetan problem, Asocijacija poduzetnika Hercegovine dolazi do  raznih rješenja kako bi svojim članicama i partnerima pomogla pri pronalasku adekvatno obučene radne snage.

Praktična nastava dugoročno nudi relativno učinkovito sredstvo za ispunjavanje potreba kompanija za kvalificiranom radnom snagom. Obavljanje praktične nastave u tvrtkama također pruža dosta atraktivan put za mlade, mogućnost usvajanja znanja i vještina potrebnih za buduće zaposlenje, te osjećaj odgovornosti. Tijekom projekta koji je u HNŽ ranije podržao SDC, razvijen je interni program obuke mentora, odnosno djelatnika tvrtki koji su direktno zaduženi za obučavanje učenika i suradnju sa nastavnicima praktične nastave. Spomenute obuke su pilotirane u nekoliko serija.

Krajem prošle godine započet je projekt sa Fondacijom Helvetas Moja Budućnost i partnerima iz Agencije za ekonomski razvoj Prvi Korak Konjic d.o.o. pod nazivom „Unapređenje srednjeg strukovnog obrazovanja kroz obavljanje praktične nastave u kompanijama i javno-privatni dijalog u skladu s potrebama tržišta rada: info-centri za kompanije u Hercegovačko-neretvanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu”.

Jedna od intervencija ovog projekta se fokusira na strukovno obrazovanje i obuku učenika na praktičnoj nastavi kod poslovnih subjekata. Kako bi djelatnici poduzeća usvojili potrebne pedagoške vještine za rad s učenicima potrebno je da prođu spomenute obuke mentora.

Završivši program obuke mentora, tvrtke dobivaju osviještene i obučene djelatnike za rad sa učenicima, te povišen nivo profesionalnosti u samom radu. Zbog stečenog znanja na obukama, mentori isporučuju kvalitetnije znanje i vještine na pravilan i učenicima prilagođen način, a koji je u skladu sa očekivanim ishodima učenja iz nastavnog programa. Iz perspektive roditelja i učenika raste doza povjerenja prema tvrtkama jer se jača veza između predavača u školama sa mentorima u kompanijama.

Obuka obuhvaća trodnevni program razvijen u suradnji sa Pedagoškim zavodom Mostar i Zavodom za školstvo Mostar. Podrškom Fondacije imali smo mogućnost program revidirati i unaprijediti, obavljeni su sastanci odnosno fokus grupe sa predstavnicima tvrtki članica i partnera u cilju dobivanja povratnih informacija na izrađeni program koji je potom unaprijeđen.

 

Program praćen vodičem odgovara različitim potrebama spomenutih tvrtki u odnosu na njihovu veličinu.

Vodič možete preuzeti na slijedećim linkovima:

http://ap-herc.ba/wp-content/uploads/2020/07/Vodic_BOS.pdf

http://ap-herc.ba/wp-content/uploads/2020/07/Vodic_HRV.pdf